با توجه به پتانسیل بالای استانهای فلات مرکزی ایران بخصوص استانهای اصفهان، یزد و کرمان در بخش صنعت و معدن، علاوه بر صنایع در دست بهرهبرداری، سرمایهگذاری عظیمی برای طرحهای بزرگ توسعه صنایع و معادن در حال انجام است.
در حال حاضر طرحهای توسعهای بزرگی در زمینه صنایع معدنی همچون تولید و فرآوری سنگ آهن، کنسانتره، گندله، فولادسازی و استخراج و فرآوری مس در دست اقدام است. این سرمایهگذاریهای عظیم، این منطقه را از نظر توسعه اقتصاد غیر نفتی، ایجاد اشتغال پایدار و افزایش ظرفیتهای اقتصادی ممتاز، حائز اهمیت نموده است.
از طرفی مطالعات انجام شده حاکی از عدم وجود منابع آبی پایدار درون سرزمینی میباشد. لذا، توسعه و بهرهبرداری از این طرحهای عظیم و طرحهای در حال اجرا، نیازمند تامین آب مورد نیاز از منابع خارج از محدوده استانهای فلات مرکزی است. شرکت معدنی و صنعتی سنگ آهن گلگهر، شرکت ملی مس ایران و شرکت معدنی صنعتی چادرملو برای تأمین کمبود آب تأسیسات موجود و همچنین تأمین طرحهای توسعهای در دست اقدام منطقه، طرح نمکزدایی آب دریا در منطقه غرب بندر عباس و انتقال آب مذکور به محلهای مصرف را در دستور کار خود قرار داده و در این راستا شرکت تأمین و انتقال آب خلیجفارس (واسکو) تأسیس گردیده است که مسئولیت مدیریت و راهبری این طرح بزرگ را به عهده گرفته است.
به همین منظور در فاز اول طرح ملی انتقال آب خلیجفارس به صنایع جنوب شرق کشور، 130 میلیون متر مکعب آب در سال نمکزدایی شده و در مسیری به طول حدود 970 کیلومتر (با احتساب انشعاب معدن آهن چادرملو) به محلهای مصرف (مجتمع صنعتی معدنی گلگهر، مجتمع مس سرچشمه، صنایع فولادی یزد و مجتمع صنعتی معدنی چادرملو) اجرا و به بهرهبرداری رسیده است.
در فاز دوم انتقال آب از خلیجفارس، اجرای خط انتقال با ظرفیت 200 میلیون متر مکعب آب در سال در دست مطالعه و اجرا میباشد. مسیر کلی فاز دوم خط انتقال آب خلیجفارس به صنایع جنوب شرق کشور منطبق بر کریدور احداث شده در فاز اول، از آبگیر در محدوده سواحل غرب بندرعباس واقع در محدوده گچین شروع شده و از آنجا به سمت شمال شرق منحرف میشود. سپس خط انتقال به موازات راه آهن بندرعباس-سیرجان و کریدور طرح انتقال آب خلیجفارس به صنایع جنوب شرق کشور امتداد یافته و از محدوده حفاظت شده گنو عبور مینماید.
خط انتقال در کریدور موجود طرح ملی انتقال آب خلیجفارس به صنایع جنوب شرق کشور و موازی با فاز اول و جاده بندرعباس-سیرجان حرکت کرده، وارد منطقه حفاظت شده طارم میگردد. سپس خط انتقال به سمت سیرجان حرکت نموده و از حاشیه کفه نمکی سیرجان به سمت فلات مرکزی ایران تا شهر یزد ادامه مییابد.
هدف از اجرای طرح ملی فاز دوم انتقال آب خلیجفارس به صنایع جنوب شرق کشور، آبگیری از دریا، نمکزدایی و انتقال حدود 200 میلیون متر مکعب آب در سال به منظور تامین نیاز آبی فلات مرکزی ایران میباشد.