شرکت تأمین و انتقال آب خلیج فارس (واسکو) با هدف تأمین نیازهای آبی صنایع و معادن بزرگ و مهم فلات مرکزی ایران، اجرای بزرگترین پروژه تأمین و انتقال آب در کشور را بر عهده دارد و در این راستا اقدام به ساخت بزرگترین سایت نمکزدایی و اجرای خط انتقال به طول 826 کیلومتر از بندرعباس به فلات مرکزی ایران نموده است.
زیرساختهای شرکت واسکو جهت احداث سه خط انتقال و پنج واحد نمکزدایی در نظر گرفته شده است که این امکانات نقطه قابل اتکایی برای تأمین آب پایدار صنایع در فلات مرکزی ایران به شمار میرود.
طرح بزرگ تأمین و انتقال آب خلیجفارس بـا سرمایهگذاری سه شرکت بزرگ معدنی (شرکت معدنی و صنعتی گل گهر، شرکت ملی مس و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو) در اواسـط سـال ۱۳۹۲ و با تشکیل شرکت تأمین وانتقال آب خلیج فارس؛ فعالیت جدی خود را آغاز نمود.
طرح با هدف تولید ۱.۵ میلیون متر مکعب آب نمکزدایی شده در روز از خلیجفارس و انتقال آن به سه استان هرمزگان، کرمان و یزد برای مصارف صنایع معدنی مستقر در این استانها، برنامهریزی شد.
با توجه به برآورد سرمایهگذاری مورد نیاز و پیشبینی حجم عملیات اجرایی مقرر شد این طرح در سه فاز به مرحله اجرا گذاشته شود.
فاز اول طرح با برنامه تولید ۶۰۰ میلیـون متـر مکعب آب نمکزدایی شده در روز پس از اخذ مجوزهای قانونی از سـازمانهای ذیـربط از جملـه وزارت نیرو، محیط زیست، منابع طبیعی و پدافند غیر عامل به مرحله اجرا گذاشته شد.
سایت بزرگ نمکزدایی به وسعت ۱۵۵ هکتـار در ۳۲ کیلـومتری غـرب بنـدرعباس بـه عنوان بزرگترین سایت نمکزدایی در ساحل شمالی خلیج فارس؛ تملک، طراحی و هـم اکنـون بخـش عمـدهای از آن اجرا شده است.
آب نمکزدایی شده در سامانههای تصفیهی سایت بندرعباس؛ توسط یک رشته خط لولهی انتقال در کریدوری به طول ۸۲۰ کیلومتر و عرض ۳۰ متر و با پیشبینی امکان اجرای خطوط دوم و سوم در طرحهای توسعهای و ارتفاع حداکثر پمپاژ ۲۷۰۰ متر از مسیر صعب العبور عوارض طبیعی مانند کوهستانها، رودخانههای دائمی و فصلی، مسیلها، باتلاقها و رملها و عوارض و موانع زیرساختهای عمرانی دیگر مانند بزرگراهها، راههای اصلی و فرعی، راهآهن و خطوط مخابراتی و انتقال نفت و گاز و… به مقاصد طرح منتقل میشود.
با توجه به نیاز صنایع معدنی فلات مرکزی ایران به آب، مطالعات فنی و اقتصادی انجام شده نشان داد که انتقال آب نمکزدایی شده از خلیجفارس به صنایع معدنی جنوب شرق کشور اقتصادیتر از انتقال ماده معدنی به سواحل خلیج فارس می باشد.
لذا برای دستیابی به این هدف، شرکت های معدنی و صنعتی گل گهر، شرکت ملی صنایع مس ایران، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو؛ شرکت تأمین و انتقال آب خلیج فارس را به عنوان متولی نمکزدایی و انتقال آب از خلیج همیشه فارس تأسیس کردند.
بخش اول: حوزه نمکزدایی
سایت و سامانههای نمکزدایی بندرعباس به عنوان بزرگترین مجموعهی نمکزدایی ایران با مساحت ۱۵۵ هکتار در شهرک صنعتی خلیجفارس واقع در غرب بندرعباس احداث شده است.هدف آن تولید آب نمکزدایی شده به ظرفیت 1/5 میلیون متر مکعب آب نمکزدایی شده در روز به روش اسمز معکوس (RO) که فنآوری نوین نمکزدایی آب دریا میباشد، به منظور مصارف شرب بندر خمیر و صنایع و معادن فلات مرکزی کشور میباشد. واحد اول نمکزدایی به ظرفیت ۲۰۰ هزار متر مکعب در روز به همراه تمامی زیر ساختهای مورد نیاز در آبان ماه ۱۳۹۹ افتتاح و به بهرهبرداری رسیده است و سایر واحدهای نمکزدایی در دست اجرا میباشند.
بخش دوم: حوزه خط انتقال
پس از اخذ مجوزهای دستگاههای ذیربط، مسیرگشایی از سایت نمکزدایی بندرعباس تا اردکان یزد به طول 826 کیلومتر برای سه خط لوله به عرض مسیر 30 متر به انجام رسیده است. مسیر خط انتقال در سه قطعه تعریف شده است:
قطعه اول – از بندرعباس به گلگهر سیرجان
طول قطعه: 300 کیلومتر
قطر خط لوله: 1600 میلیمتر
جنس لوله: فولادی
دبی خط انتقال: 4/4 مترمکعب در ثانیه
تعداد ایستگاههای پمپاژ: 7 باب
تعداد پست فشار قوی و فوق توزیع: 9 پست
طول خط انتقال برق: 160 کیلومتر
قطعه دوم – از گلگهر به مس سرچشمه
طول قطعه: 150 کیلومتر
قطر خط لوله: 1600-1400-1000 میلیمتر
جنس لوله: فولادی
دبی خط انتقال: 3 مترمکعب در ثانیه
تعداد ایستگاههای پمپاژ: 4 باب
تعداد پست فشار قوی و فوق توزیع: 4 پست
طول خط انتقال برق: 75 کیلومتر
قطعه سوم – از مس سرچشمه به اردکان
طول قطعه: 370 کیلومتر
قطر خط لوله: 1200-1000 میلیمتر
جنس لوله: فولادی
دبی خط انتقال: 2 مترمکعب در ثانیه
تعداد ایستگاههای پمپاژ: 1 باب
تعداد پست فشار قوی و فوق توزیع: 4 پست
طول خط انتقال برق: 25 کیلومتر</p>
اعضاء هئیت مدیره و مدیران شرکت
Board members and company managers