به گزارش روابط عمومی واسکو، «احسان انصاری»، مدیرعامل شرکت تأمین و انتقال آب خلیج فارس در گفتگو با «روزنامه ایران» مطرح کرد:

با اتمام اتصال موقت خط انتقال آب اصفهان به خط یک پروژه ملی انتقال آب خلیج فارس، فصل تازه‌ای در تأمین پایدار آب برای فلات مرکزی ایران رقم خورد؛ اقدامی فوری، مؤثر و راهبردی برای پاسخ‌گویی به نیاز آبی استان اصفهان که در قالب قرارداد فروش آب میان شرکت‌های واسکو و آیواسکو انجام  شد. در این چهارچوب، خط در حال احداث انتقال آب اصفهان به‌صورت اتصال موقت به زیرساخت کاملاً عملیاتی خط یک انتقال آب خلیج فارس متصل شد.

خطوط انتقال آب از خلیج‌فارس و دریای عمان به فلات مرکزی ایران مجموعه‌ای از پروژه‌های ملی و حیاتی با هدف رفع کمبود منابع آبی در استان‌های مرکزی، شرقی و جنوبی کشور هستند و در حال حاضر، پنج خط اصلی تعریف شده‌، که برخی به بهره‌برداری رسیده‌اند (مانند خط اول) و برخی نیز در حال اجرا یا برنامه‌ریزی هستند. این خطوط با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته مانند سیستم‌های نمک‌زدایی اسمز معکوس، خطوط لوله تحت فشار بالا و ایستگاه‌های پمپاژ، آب دریا را به استان‌های مرکزی و شرقی منتقل می‌کنند.

منبع تأمین آب خطوط انتقال، خلیج‌فارس (خطوط ۱، ۲ و ۵) و دریای عمان (خطوط 3 و ۴) است. استان اصفهان از طریق خط سوم به پروژه انتقال آب متصل شده است. این خط از بندر سیریک (سواحل دریای عمان) آغاز شده و با عبور از کرمان و یزد به اصفهان می‌رسد. با توجه به نیاز فوری اصفهان، از تابستان 1404 اتصال موقتی از این مسیر به خط اول برقرار شده و حدود 30 میلیون مترمکعب آب در سال منتقل می‌شود. طول مسیر خط سوم حدود ۹۲۰ تا ۱۰۸۰ کیلومتر و ظرفیت هدفگذاری‌شده آن در فاز نهایی 400 میلیون مترمکعب در سال است.

توسعه پایدار و مدیریت بهینه منابع

شرکت واسکو، مجری اصلی خط یک انتقال آب خلیج فارس، از سال ۱۳۹۹ تاکنون موفق به انتقال بیش از ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب نمک‌زدایی‌شده از سواحل خلیج فارس به استان‌های هرمزگان، کرمان و یزد شده است. اکنون نیز با چنین زیرساخت مستحکمی، آب مورد نیاز صنایع تشنه استان اصفهان را تأمین کرده است. استفاده از ظرفیت آماده خط یک انتقال آب خلیج فارس در قالب این اتصال موقت، نمونه‌ای موفق از مدیریت بهینه منابع و تسریع در پاسخ به بحران‌های آبی کشور محسوب می‌شود.

خط یک انتقال آب خلیج فارس به طول ۸۲۰ کیلومتر، با مشارکت سه شرکت بزرگ صنعتی گل‌گهر، ملی صنایع مس ایران و چادرملو ایجاد شده و از جمله زیرساخت‌های کلیدی کشور در حوزه آب محسوب می‌شود.

این اتصال موقت، بار دیگر نشان داد که زیرساخت‌های خط یک انتقال آب خلیج فارس می‌تواند در مواقع بحرانی نظیر آنچه در شکستگی خط انتقال آب زاینده‌رود و وقوع بحران در استان یزد مشاهده شد، آب مورد نیاز شهر یزد را تأمین کرده و در لحظات حساس، نیازهای فوری کشور را پاسخ دهند.

فصل تازه‌ای در تأمین آب پایدار برای قلب صنعتی ایران

خط یک انتقال آب خلیج فارس در شرایطی که بخش عمده‌ای از عملیات اجرایی خط اصفهان شامل تأسیسات آبگیری، نمک‌زدایی، خطوط لوله و ایستگاه‌های پمپاژ اجرا نشده است، با بهره‌گیری از زیرساخت‌های اساسی و حیاتی خود آب را به جان تشنه اصفهان تزریق کرده است. اکنون با آغاز جریان انتقال آب خلیج همیشه فارس به استان اصفهان، فصل تازه‌ای در تأمین آب پایدار برای قلب صنعتی ایران گشوده شده است. این دستاورد، نشانه‌ای روشن از قابلیت‌های خط یک انتقال آب خلیج فارس در ایفای نقش محوری توسعه پایدار، حفظ تولید ملی و مقابله با بحران آب در ایران است.